Wanneer je wilt gaan sporten kun je dit samen of alleen doen, maar ook kan je kiezen uit de sportschool, een sport of buiten hardlopen. In deze blog zal ik de voor -en nadelen vertellen over alleen sporten.  

Allereerst is het per persoon verschillend. Persoonlijk vind ik het heel fijn om alleen te sporten, maar dat komt omdat ik nu wat routines weet die ik kan doen en ik luister graag naar muziek tijdens het sporten. Daarnaast werkt het voor mij ook rustgevend en kan ik even op mezelf focussen. Wanneer ik met iemand samen ga sporten vind ik het fijn om met iemand te trainen die mij uitdaging geeft. Ik houd er erg van om elke training tot het uiterste te gaan, zodat je een voldaan gevoel hebt na het sporten. Aan de andere kant vind ik het ook wel eens leuk om met iemand te gaan die nog niet zoveel gewend is, dit omdat je diegene dan veel kan leren. Wanneer je steeds met andere mensen gaat, blijf je elkaar nieuwe dingen leren en zul je steeds anders blijven trainen.  

De voordelen van alleen sporten zijn: 

 • Je hoeft geen rekening met anderen te houden. 

Stel jij hebt gisteren benen getraind en je gaat met iemand sporten die gisteren armen getraind heeft, kan dit wel eens lastig zijn. Wanneer je alleen sport, kun je doen waar jij zin in hebt. Natuurlijk kan dat ook als je samen met iemand gaat, maar toch ben je eerder geneigd om je aan de ander aan te passen.  

 • Je bent de DJ. 

Wanneer je alleen gaat sporten, kun je lekker naar je eigen muziek luisteren. In de sportschool zelf is er vaak al muziek aanwezig, maar deze is vaak niet heel hard hoorbaar. Wanneer je een warming up gaat doen of net even iets meer motivatie nodig hebt, kun je jouw energy boost song aanzetten. Je bent dus als het ware DJ die zijn eigen sport muziek feest regelt.  

 • You time. 

Wanneer je alleen gaat sporten, kun je lekker in je eigen wereldje blijven. Als je geen zin hebt om te praten hoeft dat zeker niet, aangezien je er alleen bent gekomen. Tuurlijk hoef je niet met degene te praten waarmee je naar de sportschool gaat, maar als je samen gaat is dat vaak wel zo gezellig.  

 • Eigen tempo. 

Je kunt je eigen tempo aanhouden, zo kun je bijvoorbeeld een uur gaan hardlopen als je wilt of een kwartier bij een apparaat blijven. Als je samen gaat sporten, zul je vaak om de beurt een apparaat gaan doen. Stel jij wilt 5 herhalingen van 20 doen, maar de ander 3 herhalingen van 10 doen, is dit toch lastig.  

 • 24/7 

Wanneer je alleen wilt gaan sporten, kun je gaan wanneer je wilt. Bijvoorbeeld tussen een les door, voor je werk of na een stage dag. Als je met iemand samen sport, moet je altijd met elkaars rooster rekening houden. 

De nadelen van alleen sporten 

 • In je eentje een apparaat uittesten. 

Wanneer je nieuw bent met sporten in de sportschool is het fijn om met iemand samen te gaan die er al bekend is. Zelf was ik geen fan van sporten in de sportschool, omdat ik het idee had dat iedereen naar je keek en ik vond het op dat moment heerlijk om thuis te sporten. Uiteindelijk ben ik toch lid geworden van de sportschool en nu vind ik het geweldig. In het begin heb ik vooral groepslessen gedaan. Na afloop van de les ging ik vaak met een vriendin nog even de gym in om wat extra buikspieren te trainen. Later ging ik een aantal keer met een vriendin naar de gym om cardio en kracht te doen. Samen konden wij alle apparaten uittesten. Het was fijn om dit samen te doen, omdat je dan in je eentje niet zo aan het ‘’zoeken en strugglen’’ was.  

 • Onzeker. 

Wanneer ik alleen ga sporten en een nieuw apparaat uit wil proberen, maar dit niet lukt vind ik dat ongemakkelijk. Twee weten er meer als een, dus wanneer je samen bent zul je er wel uitkomen. Een tip voor als je het alleen uitzoekt is het kijken naar YouTube, Instagram en TikTok video’s. Wanneer je samen gaat sporten kun je je dus zekerder voelen.  

 • Niet tot het uiterste. 

Wanneer je gaat squatten of bankdrukken is het fijn om dit samen met iemand te doen, omdat diegene je dan kunt helpen als jij het niet meer red. Het is dus prettig dat je iemand naast je hebt die jou opvangt als jij het net niet meer volhoudt. tuurlijk kun je ook alleen squatten, want je hebt stangen die jou opvangen.  

 • Niet alle tijdstippen. 

Je kent het wel, je wilt gaan sporten maar het zit overdag vol… In je eentje zul je niet zo snel om 23:30 ’s avonds gaan, maar samen wel! Zelf ben ik nu al drie keer met een vriendin ’s avonds laat gaan sporten. Het voordeel van laat sporten is dat het heerlijk rustig is.  

 • Ongezelliger  

Als je alleen sport kan dit als minder gezellig ervaren worden. Wanneer je samen gaat sporten kun je tussendoor kletsen. Het gevaar is wel dat je niet maximaal zult trainen, omdat het te gezellig is. Doordat je veel kletst, zal het ook voorkomen dat je uiteindelijk langer sport. Dit komt ook omdat jullie beiden andere oefeningen graag doen, waardoor je elkaar meer en langer uitdaagt in de gym.  

 • Geen motivatie 

Wanneer je met iemand samen gaat sporten, spreek je dat af. Hierdoor zul je niet snel afzeggen, omdat je de ander dan ‘’laat zitten’’.  

Het ligt er ook sterk aan wat voor persoon jij bent en met welk persoon jij gaat sporten. Stel jij bent iemand die erg fanatiek is en elke training tot het uiterste wilt gaan, maar jouw sportbuddy bang is om te zweten, zal dit geen goede match zijn. Het is dus erg belangrijk om een goed sportmaatje te vinden die bij jou past. Het zou super zijn, wanneer je dezelfde doelen hebt, omdat je dan gemakkelijk samen hetzelfde kunt trainen en elkaar uit kan dagen. Wanneer de een vet wilt verbranden en de ander spier op wilt bouwen, is dit niet altijd even handig.  

Concluderend zijn er diverse voor -en nadelen voor alleen sporten. Het is dus per persoon erg verschillend. 

Blijf op de hoogte! schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Sky Rocket Your Agency Income
Get Our Free Guide to
Top